Over miJ

Mijn motto? "Kan niet bestaat niet. Een goed idee is altijd uitvoerbaar."

Over mij, Jo Gelok.

Trekken aan een dood paard, verschuivende tijdslijnen en uit pure noodzaak zelf maar harder werken om het tóch op tijd voor elkaar te krijgen. Zo zagen de eerste jaren van mijn werkende leven er uit. Waarom kreeg ik ze niet zover om in actie te komen? Te lang heb ik werk naar me toe getrokken en gaten dichtgelopen omdat ik dacht dat mijn betrokkenheid en gedrevenheid hoger was dan dat van collega’s. Hoe harder ik probeerde te overtuigen, hoe stroever het leek te gaan. Opgeven is voor mij geen optie. Als ik iets zie dat handiger, beter of efficiënter kan, dan gaat mijn vuurtje aan. Als er wordt gezegd dat een uitdaging complex of zelfs niet haalbaar is, is dat voor mij een uitnodiging om te zien hoe het wél kan slagen. Waar veel anderen beren zien, zie ik kansen.

 

 

Versnellen door verbinding

Waardoor liep het dan zo stroef? In principe had ik beter moeten weten. Afgestudeerd in Verandermanagement en Gedrag in Organisaties, beheerste ik de theorie wel. Blijkbaar had ik wat pijnlijke ervaringen nodig om deze kennis ook echt toe te kunnen passen. Het veranderde toen ik leerde de rust te nemen om te luisteren. Te verdiepen in wat er achter de weerstand schuilt, en te kijken naar het verlangen achter de bezwaren. Bovendien leerde ik de ander effectief aan te spreken op zijn of haar verantwoordelijkheid en invloed op het geheel. Door écht verbinding te leggen kreeg ik taaie projecten in een stroomversnelling. 

Wat mij drijft

Ik vind het fantastisch om beweging te brengen in situaties waar mensen de hoop al beginnen op te geven op een goede uitkomst. Zo gaaf om praktische handvatten aan te reiken om verandering te realiseren. Met behapbare stappen, overzichtelijke oplossingen en duidelijke afspraken het vertrouwen en de ‘spirit’ weer terugkrijgen bij de mensen die waardevol zijn voor de organisatie. Samen dat succesgevoel creëren.

Rotterdamse 'Niet lullen maar poetsen'-mentaliteit

Ik kom uit een tuindersfamilie en stak al jong de handen uit de mouwen in ‘de Tuin’ om een steentje bij te dragen. Sinds mijn studietijd woon ik in Rotterdam, en die ‘niet lullen-maar-poetsen-mentaliteit’ spreekt me enorm aan. Nu combineer ik die Rotterdamse werkersmentaliteit met slim werken in plaats van harder werken. Help ik organisaties om versnelling en verandering te creëren door verbinding. Verbinding met mensen en tussen teams en afdelingen. Met passie voor processen en de uitdaging om automatisering tot dienst te stellen van de mensen die ermee te maken krijgen. En niet andersom.

"Maak het concreet, anders gebeurt er geen reet."

Doorzetten en aanpakken is kenmerkend voor mij. Ik ben betrokken, recht door zee en daadkrachtig. Ik krijg energie van het leggen van de puzzel. Het ontwerpen van de oplossing. Ik ben een bruggenbouwer en streef ernaar om samenwerkingen te verbeteren. Het geeft me een kick om weerstand te zien afnemen wanneer mensen merken dat ze gehoord worden en ze kunnen bijdragen aan een oplossing waar ze in geloven. Ik geloof dan ook dat er altijd verbetermogelijkheden zijn die praktisch en direct toepasbaar zijn. De oplossing is vaak veel makkelijker is dan het lijkt. Alles is vaak al aanwezig in de organisatie, het is vooral een kwestie van ‘Hoe dan?’: het concreet maken.

Als mens ben je zelf verantwoordelijk om van het leven een feestje te maken, er een beetje schwung aan te geven en het allemaal niet te moeilijk te maken. Daar ben ik van overtuigd. Dat probeer ik ook over te brengen aan de teams waar ik mee werk: Naast vertrouwen, vooral ook plezier en ‘lichtheid’. Ik vind het fantastisch om te zien als de puzzelstukjes op z’n plek vallen, teams beter gaan samenwerken en dat succesgevoel gaan ervaren. Daar gaat best eens een eerlijk gesprek aan vooraf. En het draait om het maken van concrete afspraken. Maar als het gaat werken, dan zie je het plezier terugkeren in het werk en de tevredenheid van stakeholders en klanten toenemen. Dat is waar ik het voor doe. 

Als je me beter zou kennen, zou je weten dat:

  • Ik enorm gedreven ben. Mijn motto is: ‘Kan niet bestaat niet’ is. Een goed idee is altijd uitvoerbaar. Ik houd van de uitdaging: ‘Hoe kan het wel?’ En ik sla moeilijke dingen graag plat tot iets simpels en behapbaars.
  • Ik in mijn hoofd vaak al 2 stappen verder ben en daardoor soms nogal chaotisch kan overkomen.
  •  Ik houd van reizen en nieuwe plekken ontdekken.. In mijn werk zoek ik altijd naar verandering en dynamiek. Wanneer het kabbelt krijg ik onrust. Misschien dat ik daarom het Verandermanagement in gegaan ben?

Waar ik maar moeilijk voor uit durf te komen:

  • Ik heb een serieuze plantenobsessie. Ons huis is een ware ‘Urban Jungle’. Ik heb nooit genoeg planten. Als tuindersdochter is het natuurlijk niet gek dat ik de groene vingers heb geërfd. Ik sta dan ook graag letterlijk en figuurlijk met m’n poten in de modder.
  • Zo nu en dan (niet te vaak) koop ik een doos Tofifee, alleen voor mezelf. Die eet ik dan voor 2/3 leeg in de auto en verstop ik in m’n dashboardkastje zodat ik die niet hoef te delen. (Verder ben ik totaal geen zoetkauw en ben ik meer het bier en bitterballentype.)
  • Ookal houd ik van reizen, ik heb stiekem een zwak voor Landal huisjes. Kids afmatten in het bos, eekhoorntjes in de tuin, open haardje aan, goede wijn en een yahtzee competitie tot in de late uurtjes.